Podczas IX konkursu kulinarnego Nasze Dziedzictwo Kulinarne „Smaki Regionów Południowej Wielkopolski” udział wzięło 17 kół i stowarzyszeń. Jury, w składzie: przewodniczący – Zygmunt Jaworski oraz członkowie Elżbieta Prusak, Małgorzata Pawłowska, Piotr Świderski i Katarzyna Wojtkowiak, dokonało oceny przygotowanych potraw i przyznało następujące miejsca:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Sośniczce za zupę czerninę z makaronem i kulebiaczki
II miejsce – ex aequo Koło Gospodyń Wiejskich w Sośnicy za zupę grochową z wkładką i kaczkę w sosie żurawinowym oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzycy za karkówkę w sosie pomidorowym z pieczarkami
III miejsce – ex aequo Koło Gospodyń Wiejskich w Kraszewicach za kaczkę nadziewaną jabłkami, ogórki małosolne, chleb, ocet jabłkowy, dżem borówkowy, dynie, smalce i mniszek oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Lutyni za zrazy.
Nagrodę specjalną otrzymali:
– Dzienny Dom Senior – Wigor w Sośnicy za ciasto drożdżowe – nagrodę ufundowała Pani Prezes Banku Spółdzielczego w Dobrzycy Grażyna Palczewska,
– Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzycy za najładniej przystrojone stoisko – nagrodę ufundował Starosta Powiatu Pleszewskiego Maciej Wasielewski,
– Koło Gospodyń Wiejskich w Lutyni za największą ilość przygotowanych potraw – nagrodę ufundował Burmistrz Gminy Dobrzyca Jarosław Pietrzak.