Dobrzyca

Konkurs kulinarny Nasze Dziedzictwo Kulinarne „Smaki Regionów Południowej Wielkopolski”

Podczas IX konkursu kulinarnego Nasze Dziedzictwo Kulinarne „Smaki Regionów Południowej Wielkopolski”  udział wzięło 17 kół i stowarzyszeń. Jury, w składzie: przewodniczący –  Zygmunt Jaworski oraz członkowie Elżbieta Prusak, Małgorzata Pawłowska, Piotr Świderski i Katarzyna Wojtkowiak, dokonało oceny przygotowanych potraw i przyznało następujące miejsca:

I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Sośniczce za zupę czerninę z makaronem i kulebiaczki

II miejsce – ex aequo Koło Gospodyń Wiejskich w Sośnicy za zupę grochową z wkładką i kaczkę w sosie żurawinowym oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzycy za karkówkę w sosie pomidorowym z pieczarkami

III miejsce –  ex aequo Koło Gospodyń Wiejskich w Kraszewicach za kaczkę nadziewaną jabłkami, ogórki małosolne, chleb, ocet jabłkowy, dżem borówkowy, dynie, smalce i mniszek oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Lutyni za zrazy.

Nagrodę specjalną otrzymali:

–  Dzienny Dom Senior – Wigor w Sośnicy za ciasto drożdżowe – nagrodę ufundowała Pani Prezes Banku Spółdzielczego w Dobrzycy Grażyna Palczewska,

– Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzycy za najładniej przystrojone stoisko – nagrodę ufundował Starosta Powiatu Pleszewskiego Maciej Wasielewski,

– Koło Gospodyń Wiejskich w Lutyni za największą ilość przygotowanych potraw – nagrodę ufundował Burmistrz Gminy Dobrzyca Jarosław Pietrzak.

 

marzec 2023
P W Ś C P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiwum