VI konkurs kulinarny Nasze Dziedzictwo Kulinarne „Smaki Regionów Południowej Wielkopolski” już za nami. W tegorocznej edycji konkursu udział wzięło 14 kół i stowarzyszeń z powiatu: pleszewskiego, jarocińskiego, ostrzeszowskiego i krotoszyńskiego.
Czteroosobowa komisja konkursowa w składzie: Zygmunt Jaworski – przewodniczący Gminnego Związku Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Dobrzycy i jednocześnie przewodniczący jury oraz członkowie: Agnieszka Balcer z Urzędu Miejskiego Gminy Dobrzyca, Małgorzata Pawłowska z Banku Spółdzielczego w Dobrzycy i Honorata Dmyterko z Wieści Rolniczych, oceniło 14 potraw i przyznało nagrody:
I miejsce – zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Sośnicy za zupę grzybową z fasolą i chleb ziarnisty
II miejsce egzekwio otrzymało: Koło Gospodyń Wiejskich w Fabianowie za roladki drobiowe ze szpinakiem oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Izbicznie za roladki z nadzieniem cebulowo – pomidorowym.
Jury przyznało również dwa wyróżnienia, które otrzymali: Środowiskowy Dom Samopomocy w Fabianowie za ślepe ryby z myrdyrdą oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Mąkoszycach za zupę serowo – pieczarkową i bułeczki drożdżowe.
Każde koło i stowarzyszenie biorące udział w konkursie otrzymało dyplom i nagrodę, którą ufundował Bank Spółdzielczy w Dobrzycy.