Cezary Żak oraz dr Grzegorz Russak – dwie sławy obecne podczas drugiego dnia obchodów odzyskania praw miejskich przez Dobrzycę.
„Owo cudze chwalicie, swego nie znacie” tymi słowami dr kuchni myśliwskiej Grzegorz Russak zachęca do tradycyjnej polskiej kuchni, którą mógł ocenić w Dobrzycy podczas V kulinarnego konkursu „Nasze Dziedzictwo Kulinarne – Smaki Regionów Południowej Wielkopolski”.
Dr Russak, jako jeden z pięciu jurorów, oceniał potrawy przyrządzone przez 19 kół i stowarzyszeń, które zgłosiły się do konkursu. Wśród potraw znajdowały się, m.in: tort z chleba, kapuśniak z wkładką, kopytka z kapustą, żurek , golonka, karkówka marynowana. Dr Grzegorz Russak z pozostałymi czterema jurorami: Olgierdem Wajsnisem, Małgorzatą Pawłowską, Zygmuntem Jaworskim oraz Arkadiuszem Spychalskim przyznali :
I miejsce KGW Dobrzyca gm. Dobrzyca za potrawę Boczek faszerowany,
II miejsce KGW Nowa Wieś gm. Rozdrażew – Gulasz z kaszą i kapustą,
III miejsce: KGW Karminiec gm. Dobrzyca – Kurczak faszerowany.
Gościem specjalnym konkursu kulinarnego był aktor, znany głównie z roli Wójta i Plebana w serialu „Ranczo”, Cezary Żak. Jego pojawienie się wzbudziło wiele emocji i poruszenia. Wielu uczestnikom konkursu jak i mieszkańcom gminy pozostała po tej wizycie pamiątka w postaci zdjęcia i autografu. Pan Cezary również skosztował potrawy przygotowane przez uczestniczki konkursu i przyznał nagrodę specjalną dla sandacza zapiekanego w sosie grzybowym wykonanego przez Sołectwo Czarnuszka.
Nie tylko Cezary Żak miał przyjemność wręczenia nagrody specjalnej. Tego zaszczytu dostąpili również: poseł RP, prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski , który swoją nagrodę przyznał panią z KGW Sośnica za pierogi z kapustą i grzybami, Grażyna Palczewska prezes Banku Spółdzielczego w Dobrzycy, której najbardziej smakował kurczak faszerowany przygotowany przez panie z KGW Karminiec, Witalis Półrolniczak przewodniczący Rady Miejskiej swoją nagrodę wręczył panią z KGW Izbiczno za roladki z karkówki nadziewane grzybami i kiszoną kapusta oraz Jarosław Pietrzak Burmistrz Gminy Dobrzyca, którego zachwyciły łazanki przygotowane przez KGW w Fabianowie.
Podczas sobotniego popołudnia Koło łowieckie „Bażant” zaprezentowało swój dorobek myśliwski. Odbyła się wystawa trofeów, akcesoriów myśliwskich. Myśliwi z okręgu zaprezentowali techniki wabienia zwierzyny, m.in. kozła oraz odbył się koncert sygnalistów i pokaz sokolnika, gdzie można było podziwiać sokoły i sowę.
Można było również spróbować bigosu myśliwskiego i zupy gulaszowej z dziczyzny, która została przygotowana według przepisu dr Grzegorza Russaka oraz zakupić książkę z przepisami autorstwa dr Russaka ze specjalną dedykacją i autografem.
Dzień obfitujący w wydarzenia zakończył się dyskoteką.